Agriculture Class 10 MCQs Geography Chapter 4

MCQ Questions for Class 10 Social Science Agriculture

Agriculture Class 10 MCQ will help students while studying the chapter related to Agriculture. It is an important chapter of the Class 10 Social Science Syllabus. Solving the Agriculture MCQ Class 10 Questions will help students to understand the chapters in a comprehensive manner. These Class 10 Agriculture MCQ will a thorough understanding of how multiple choice questions can be framed from this chapter in the board exam. Students can also referring to the CBSE Notes to get short and brief overview of the chapter.

Students must solve Agriculture MCQ Class 10 Questions and CBSE Sample Papers to check their exam preparation. CBSE Agriculture Class 10 MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points. The Class 10 Agriculture MCQ covers questions on the topics such as types of farming, primitive subsistence farming, intensive subsistence farming, commercial farming, cropping patterns, major crops. Also, these Agriculture MCQ Class 10 have questions on different food crops grown in India, non-food crops, contribution of agriculture to the national economy, employment, output, food security, and impact of globalisation on agriculture. Apart from the Agriculture Class 10 MCQ given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Agriculture Class 10 MCQs PDF

Explore Agriculture MCQs Class 10 CBSE

1) In India, Jhumming, a primitive form of cultivation, is called ‘Bewar’ or ‘Dahiya’ in _____.

a) Odisha

b) Chhattisgarh

c) Andhra Pradesh

d) Madhya Pradesh

Answer: (d)

2) Rabi crops are sown in winter from October to December and harvested in summer from April to _____.

a) August

b) June

c) May

d) July

Answer: (b)

3) The Green revolution was successful in Punjab, Haryana, ______ and parts of Rajasthan.

a) Western Uttar Pradesh

b) Eastern Uttar Pradesh

c) Madhya Pradesh

d) Gujarat

Answer: Option (a)

4) Kharif crops are grown with the onset of monsoon in different parts of the country and these are harvested in ________.

a) July – August

b) June – August

c) September – October

d) October – November

Answer: Option (c)

5) In states like Assam, _______ and Odisha, three crops of paddy are grown in a year. These are Aus, Aman and Boro.

a) Uttar Pradesh

b) West Bengal

c) Punjab

d) Haryana

Answer: Option (b)

6) India is the second-largest producer of rice in the world after_____.

a) Indonesia

b) Japan

c) Malaysia

d) China

Answer: Option (d)

7) Rice is a Kharif crop that requires high temperature (above 25°C) and high humidity with annual rainfall above ______.

a) 100 cm

b) 200 cm

c) 150 cm

d) 50 cm

Answer: option (a)

8) Wheat requires _______ of annual rainfall evenly distributed over the growing season.

a) 25 to 50 cm

b) 75 to 100 cm

c) 50 to 75 cm

d) 85 to 130 cm

Answer: Option (c)

9) _________ is the third most important food crop with respect to area and production.

a) Rice

b) Jowar

c) Wheat

d) Maize

Answer: Option (b)

10) _________ is the largest producer as well as the consumer of pulses in the world.

a) Brazil

b) USA

c) China

d) India

Answer: Option (d)

11) Bajra grows well on sandy soils and shallow________.

a) black soil

b) red soil

c) laterite soil

d) alluvial soil

Answer: Option (a)

12) ________ is the world’s largest producer of sugarcane.

a) India

b) Brazil

c) Cuba

d) USA

Answer: Option (b)

13) Jalpaiguri in _______ is a major tea producing district in India.

a) Karnataka

b) Assam

c) West Bengal

d) Tamil Nadu

Answer: Option (c)

14) Arabica variety of coffee is grown in India, it was initially brought from ________. This variety of coffee is in great demand all over the world.

 

a) Iran

b) Iraq

c) Syria

d) Yemen

Answer: Option (d)

15) Rubber is an important industrial raw material. It is mainly grown in Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Andaman and Nicobar islands and Garo hills of _______.

a) Sikkim

b) West Bengal

c) Assam

d) Meghalaya

Answer: Option (d)

16) Rearing of silkworms for the production of silk fibre is known as ________.

a) Sericulture

b) Apiculture

c) Floriculture

d) None of the above

Answer: option (a)

17) The Bhoodan-Gramdan movement initiated by _______ is also known as the Bloodless Revolution.

a) Jawaharlal Nehru

b) Vinoba Bhave

c) Mahatma Gandhi

d) Sardar Patel

Answer: Option (b)

18) In 2010-11, around ________ of the total workforce was employed by the farm sector, which makes more than half of the Indian population dependent on agriculture for sustenance.

a) 85 percent

b) 40 percent

c) 52 percent

d) 62 percent

Answer: Option (c)

19) Considering the importance of agriculture in India, which of the following were given priority for improving Indian agriculture?

a) Establishment of Indian Council of Agricultural Research (ICAR)

b) Development in the field of meteorology and weather forecast

c) Establishing agricultural universities, veterinary services and animal breeding centres

d) All of the above

Answer: Option (d)

20) Operation Flood is associated with _______.

a) Green Revolution

b) White Revolution

c) Black Revolution

d) Pink Revolution

Answer: Option (b)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class